Přemapování Hanychovské jeskyně

Během roku 2020 jsme přemapovali Hanychovskou jeskyni a nalezli pár zajímavostí.

Letošní rok jsme se rozhodli po letech výzkumů a prolongací přemapovat Hanychovskou jeskyni. Od poslední mapy se hodně pracovalo ve vstupní propasti a ne všechny zadní prostory jeskyně byly tehdejšími metodami snadno zmapovatelné.
Mapování tak byla skupinová akce, kdy každý chvilku tahá pilku :-D.
Práce na mapě jsme zahájili vlastně již v roce 2014, kdy nás technické potíže vyhnaly od mapování. Tehdy jsme s M.Šulcem zmapovali zadní části jeskyně ale po pár metrech mapování nám došla baterie v PDA. Přesto se tehdejší náměry daly použít při kreslení aktuální mapy v oblasti sondy pod Účkem.
Další etapa mapování nastala až po dlouhých 6 letech, kdy se tým mapérů Fichtíků po hecování ze strany skupiny pustil do přemapování. Ale nebylo to zadarmo, abychom se mohli pohodlně pohybovat v úzkých plazivkách Hanychovské jeskyně, bylo nutné abychom dohromady obětovali(zhubli) 21 kg vánočních, dovolenkových a jiných tuků. :-D
Když jsme dostatečně dozráli, podařilo se nám zaměřit hlavní tah Hanychovské jeskyně. V jeskyni jsme strávili 5h, kdy jsme po celou dobu v plazivkách tahali Disto a malou příklepovou akuvrtačku, zapůjčenou od D.Horáčka. Během měření jsme v jeskyni umístili cca 20 stabilizovaných bodů a další nespočet bodů využili z přírodní palety hran a zlomů. Hlavním tahem jsme se dostali až do posledního dómku před velice známým Účkem a Srdcovou chodbou, které jsou nejextrémnějšími průlezy celé jeskyně. Vlastně i na celém Ještědském hřbetu.
Už při překreslování mapy na PC v domácích podmínkách byla zjištěna zajímavá komunikace mezi odtokovou částí jeskyně, Účkem a sondou pod Účkem. Po tomto zjištění a komunikaci s D.Horáčkem bylo domluveno, že zkusí po letech opět zdolat Účko a Srdcovou chodbu.
Fichtík s Horáčkem tedy znovu vyrazili zaměřit Účko. Vzhledem k tomu, že D.Horáček je schopen prolézt úzké prostory, dokázal s distem zaměřit 8m paralelní chodby přibližně v polovině jeskyně.
Bohužel ani jemu se přes jeho hubenou postavu nepodařilo dostat za ohyb Účka. Na dokončení mapy jsme tedy poprosili naše kamarády Mertlíky, kteří jsou aktuálně nejhubenější z celé skupiny libereckých jeskyňářů. Těm se podařilo dostat za Účko do posledního dómku a vše doměřit.
Nicméně ani toto zaměření nebylo zadarmo. Po prvním prolezení Účka a zakreslení pracovní mapy se zdálo, že v měření je chyba vzhledem k představě jak Účko vypadá. Kuba tak musel měření a prolézání ještě 2x opakovat, než nám došlo, že představa o Účku je úplně jiná. Ve skutečnosti se jedná o úzký pravoúhlý zlom a náměry teprve nyní odpovídají reálu. Srdcovou chodbu se, ale, ani Mertlíkům nepodařilo prolézt, takže finální část jeskyně s 3m puklinou je dokreslena pouze na základě vyprávění D.Horáčka, který byl v předchozích letech jediným z jeskyňářů, který tuto chodbu prolezl a nahlédnul do pokračování jeskyně.
Celkem jsme prodloužili jeskyni na 139m a její mapu a další informace naleznete na této stránce
Krom mapy jeskyně proběhlo zaměření i plata lomu a mohl také vzniknout aktuální situační nákres, který upřesnil vzájemnou polohu lomu a jeskyně.

Účastníci Mapování:
Jiří Fichtner
  20.9.2020 10:00-15:00
  26.9.2020 10:00-12:00
  8.10.2020 15:30-17:30

Markéta Fichtnerová
  20.9.2020 10:00-15:00

Daniel Horáček
  26.9.2020 10:00-12:00

Jakub Mertlík
  8.10.2020 15:30-17:30

Jan Mertlík
  8.10.2020 15:30-17:30

Mapa Hanychovské

Mapování Hanychovské1

Mapování Hanychovské2

Mapování Hanychovské3

Vložil Jiří Fichtner, 9. října 2020 23:44.




Jméno:
Heslo:
vyber fotografii:
Popisek fotky:
místo:
typ akce: