otevření Velké Pláňské

Souhrnná zpráva za 4 poslední akce, které proběhly v nově otevřené jeskyni, pracovně nazvaná Velká Pláňská.

Na podzim letošního roku jsme uzavřeli 4leté bádání, kompilování a porovnávání různých geofyzikálních měření. Výsledkem bádání je 6m hluboká šachta, ústící do nového jeskynního sytému, který je celý před námi a snad nám brzy odhalí svá tajemství.
Vytipování nové jeskyně započalo studiem Huberovy rýhy, při které se našla také jeskyně Dvoustovka. Dále pak proběhlo měření georadarem a ERT. Všechno do sebe začalo zapadat a místo pro kopání bylo jasné.
Jelikož jsme věděli, že musíme nejdříve do 6-8m hloubky než narazíme na volné prostory, bylo jasné že musíme povolat bagr. Po dlouhém hledání viz.akce „Shání se bagr“ :-D nám nakonec pomohl pan Rybář ze Světlé pod Ještědem, který za velmi příjemný peníz a ochotně vykopal sondu do 6m. Při této sondě jsme mohli ověřit výsledky z georadaru a podle toho uzpůsobit další postup. Už při tomto výkopu jsme narazili na jeskynní bahýnko a bylo jisté, že jsme na správném místě. Zajímavé zjištění z této sondy. Skalní stěna, kterou ukazoval georadar, a o které jsme se domnívali že je pevný vápenec, byla pouze filitová vložka.
Na základě výkopu a dlouhé debaty jsme zvolili vařenou konstrukci z íček a jeklů. Konstrukčně jednoduché řešení, které nám v budoucnu dovolí navařovat další pokračování nebo snadnou instalaci jakékoliv dráhy pro tahání kyblíků se sedimentem.
Tím tedy započalo shánění traverz, výztuží, kari sítí a dalšího materiálu. Spoustu tohoto materiálu se nám podařilo sehnat sponzorsky, kdy nám lidé z Liberecka a Moravy darovali spoustu pro nás potřebného železa. Dokoupili jsme tak jen hlavní nosníky v profilu „I-120“ a kari sítě. Mnohokrát ještě jednou děkujeme všem, kteří nás takto podpořili, bez vás by to nešlo! Děkujeme tedy manželům Laurinovým, Honzovi Mertlíkovi, Mártimu Suchomelovi a obci Zdislava.
Jelikož na Pláních po výkopu sondy byl kráter jako slavný Chicxulubský kráter, bylo zapotřebí urychleně jednat. :-D Následující sobotu po výkopu se tak muselo vařit ve velkém. Byla z toho 16ti hodinová akce, při které se svařila celá šachetní konstrukce. Tlak na čas byl opravdu velký. Na neděli ráno byl domluven bagr, který měl šachtu usadit a následně celou sondu zasypat a zhutnit. Vařící akce započala v 8 hodin ráno a končila těsně před půlnocí. Samotné zakrytí výkopu bylo už jen otázkou pár hodin a až na otevřenou šachtu by člověk řekl, že se zde nic neudálo.
Aby toho zabezpečování nebylo málo, chybělo nám ještě víko. Toto svařili Ivan Rous s Pavlem Šerclem během týdne. Víko je osazeno standardním zámkem, a navíc vybaveno vzpěrou a okem pro umístění karabiny s kladkou pro tahání kyblíků do doby, než nainstalujeme elektrickou dráhu. Při instalaci víka jsme neodolali a vytáhni prvních 68 kyblíků.
Na dnešní den byla plánovaná oficiální skupinová akce, tak jsme využili volného víkendu a pustili se do dalšího zmáhání. Během soboty se nám podařilo vyzmáhat 120 kýblů s kameny a sedimentem. Čím jdeme níže, tím více se nám odhaluje struktura podzemí. Nyní jsme se prokousali kamennou krustou, pod kterou je minimálně 40cm mocné jeskynní bahno. V jednom místě se objevil i suchý štěrk o zrnitosti 1mm. Tato informace opět naznačuje, že jsme správně, a že v těchto místech kdysi tekla voda, která mohla modelovat jeskyni. V současnosti jsme na hloubce 7m.

Účastníci akcí:
Výkopová akce
Jiří Fichtner
Markéta Fichtnerová
Zbyněk Hubínka
Ivan Rous
Jiří Honzejk
Radek Janoušek
Bára Smolová
Jakub Mertlík
Jan Mertlík
Monika Binháková
Ladislav Navrátil
Miroslav Vyvadil

Vaření a zasypání
sondy
Jiří Fichtner
Ivan Rous
Jiří Honzejk
Lukáš Appelt
Martin Šulc
Jakub Vaníček
Jan Vyvadil
Pavel Vrabec

Instalace víka a první kopání
Jiří Fichtner
Ivan Rous
Jiří Honzejk
Petr Fatka

Oficiální akce
Jiří Fichtner
Markéta Fichtnerová
Ivan Rous
Jan Mertlík
Jakub Mertlík

Fotky z pracovní akce

bagr

bagr2

vykop

vareni

vareni2

vareni3

vareni4

vareni5

uklid

viko

kopani1

kopani2

kopani3

A teď si dejte rum :-D buď na oslavu, nebo před studiem dalších obrázků :-D
rum

Původni profil z georadaru s vyznačenou dutinou
georadar1

Profil georadaru s umístěním výkopu
georadar2

ERT profil naznačující zkrasovělé vápence do hloubky 50m
georadar3

Vložil Jiří Fichtner, 15. listopadu 2020 0:52.




Jméno:
Heslo:
vyber fotografii:
Popisek fotky:
místo:
typ akce: