Průzkum vrtu V-10

Třetí adventní neděli jsme se pustili do dálkového průzkumu jeskyně, která se nalézá v hloubce 26 metrů a byla v roce 1960 trefená vrtem při vápencovém průzkumu.

Po náročném přístupu k lokalitě, kdy bylo zapotřebí sněhových řetězů, jsme se dostali až na lokalitu, kde by měl být vrt V10. Po obhlídce okolí jsme nalezli podezřelou plošinu uprostřed lesa s 0,5m velkým propadem.
Následně jsme provedli měření pomocí magnetometru, který odhalil anomálii 2nT, o které jsme si mysleli že se jedná o pažnici vrtu. Po skrývce 5cm zeminy jsme odhalili, že se jedná o výplach z vrtání, což nás jen utvrdilo o přítomnosti vrtu.
Vykopali jsme tedy grábl na určení profilu zeminy. Přibližně v hloubce 0,5m jsme nalezli železný kolík z označením 33, který patrně sloužil k označení nebo zaměření vrtu. O dalších 25cm níže se poprvé otevřela puklinka a po očištění jsme nalezli kamennou zátku, pod kterou byl celý zachovalý vrt. Jelikož nebyl zabezpečený pažnicí byla vrchní část vrtu zborcená a zasypaná. Podařilo se nám tuto zátku prošťouchnout a celá zahučela někam do podzemí. Zahájili jsme měření volné hloubky vrtu. Nejprve jsme dolu poslali závaží přidělané na pásmu a podařilo se nám dosáhnout konce pásma, tzn. délku 20m.
Jelikož jsme věděli, že zaměřená dutina byla změřena od 22m dále, navázali jsme lezecké lano o déle 60m, které taktéž celou svou délkou projelo do podzemí. Tím je tedy vrt volně průchozí minimálně do délky 60m.
Provedli jsme několik pokusů s přivázanou kamerou. Technika byla bohužel proti a kamera se nám vždy přibližně po 20m vypnula, a tak nemáme zatím představu o podobě podzemních prostor. Ivan nyní pracuje na prototypu kapsle, do které bychom kameru umístili a tím zabezpečili její polohu a ochranu tlačítek kamery proti nechtěnému vypnutí.
Na závěr akce jsme ještě vytáhli Vývu od hokeje a expresně nám pěšky z Hluboké donesl trubku o vnitřním průměru 101mm, čímž jsme mohli zabezpečit horní část vrtu proti borcení.
Kalibrace magnetometru
Ivan kalibruje magnetometr. Pro měření anomálie na povrchu jsme museli měřící jednotku sundat z 3m tyče a používat ji přímo na povrchu. Anomálie z výplachu vrtáku pak způsobila změnu 2nT (nano Tesla).
nález vrtu
Vrt byl schovaný pod kamenem.
spuštění pásma
Pásmo jsme spustili do 20m
kamera
Improvizovaná sestava kamery a čelovky. Při další akci již bude kamera ukryta v kovové kapsli.

trubka
Kde se vzal, tu se vzal, permoník s trubkou tam byl.

Účastníci akce:
Jiří Fichtner 10:30-15:30
Ivan Rous 10:30-15:30
Miroslav Vyvadil 14:30-15:30

Vložil Jiří Fichtner, 17. prosince 2019 20:35.




Jméno:
Heslo:
vyber fotografii:
Popisek fotky:
místo:
typ akce: