Speleologický den 2019

Dne 13.7.2019 proběhl další ročník již tradičního Speleologického dne. Ač nám počasí moc nepřálo a předpověď vypadala velmi nepříznivě, podařilo se uskutečnit jeden z rekordních Speleologických dnů, co se týká návštěvnosti a jako pořadatelé jsme měli nečekaně více práce, aby se mohli všichni návštěvníci podívat pod pokličku Libereckého podzemí.



Samotnému Speleologickému dni předcházely dlouhé přípravy, kdy se už od začátku roku ladily žádosti o dotace, granty, nový program pro malé i velké návštěvníky, navážení materiálu a také velké čištění volných kamenů a uhnilých stromů ze stěn Panského lomu.
Po všech přípravách jsme se tedy mohli 13.7.19 sejít na Speleologickém dni. První skupinka jeskyňářů dorazila již v 8,00 hod., abychom stihli postavit všechny stany, zapojit elektriku, vystrojit bednovanou a připravit další nezbytný materiál pro dnešní akci. Díky včasnému příchodu a rychlosti, se kterou se podařilo vše postavit, bylo vše již ve 12:30 hod. nachystáno a návštěvníci mohli v klidu dorazit. První návštěvníci dorazili ještě před 13,00 hod., kdy bylo oficiální zahájení akce. Vše bylo připraveno, a tak se mohli bez problému účastnit programu Speleologického dne.

Letošní program prošel oproti minulým ročníkům několika lehkými změnami. Návštěvníci si jimi mohli krátit čekání ve frontě před návštěvou samotné jeskyně a dle ohlasů to byly pouze pozitivní změny, což nás jako organizátory akce velmi potěšilo.

Pro děti jsme připravili hned 2 nové atrakce. Byly jimi 10m lanový traverz, vystrojený mezi stromy, a také simulátor úzké chodby, ve které se děti musely plazit a vyzkoušet tak pohyb pod zemí jako skuteční jeskyňáři. Po úspěšném zdolání těchto překážek na děti čekal pytlík bonbónů. Obě tyto atrakce měly takový úspěch, že jsme dětem rozdali 6kg bonbónků. :-)

Děti i dospělí mohli celý den soutěžit o ceny sponzorů v tradiční bednované, což je soutěž, která prověří vaši šikovnost a rovnováhu. Soutěžící museli pod sebou stavět věž z pivních přepravek, po které postupně stoupali výš a výš. Ti, kteří se dostali na 16., resp. u dětí 10. bednu, vyhráli připravenou odměnu. Úspěšní soutěžící tak dostali z jeskyně vychlazené 3ks speciálních piv z pivovaru Konrád, nezletilí účastnící vyhrávali sponzorské ceny od Lesů ČR v podobě krásných pexes, omalovánek, skládaček, pastelek, … apod.

Předposlední zastávkou, kterou mohli návštěvníci před návštěvou jeskyně podniknout, byla prezentace a povídání o podzemí a jeskyňářích Liberecka. Všichni se tak mohli dozvědět spoustu zajímavých, a pro některé překvapivých informací z podzemí, shlédnout fotky a mapy dalších jeskyní na Liberecku, o kterých kolikrát ani nevěděli místní rodáci. Během celého dne se uskutečnilo asi 8 prezentací a všechny prezentace měly takový úspěch, že se stálo i před improvizovaným promítacím stanem.

Zajímavou zastávkou byla také výstavka hornin z Libereckého podzemí, kde jsme přichystali vzorky jednotlivých hornin a krátké povídání, aby měli návštěvníci představu, o názvosloví, i o tom kde se můžou s horninami setkat.

Díky dlouhodobé spolupráci Libereckých jeskyňářů a lezecké skupiny hasičů Libereckého kraje proběhlo další společné cvičení lezeckých a záchranných technik. Během celého odpoledne probíhalo na stěně lomu cvičení krizových postupů při lezecké nehodě v jeskyni. Zlatým hřebem dnešního cvičení byl transport zraněného jeskyňáře v nosítkách přes převis lomové stěny s bočním traverzem po celé šířce stěny. Hasiči a jeskyňáři si tak mohli vyzkoušet teoretické zkušenosti nabyté při dubnovém školení v reálné situaci. Návštěvníci díky tomu měli velmi zajímavou podívanou, která byla odměněna hlasitým potleskem aktuálně přítomnými návštěvníky.

Poslední a velmi očekávanou zastávkou byla návštěva samotné Hanychovské jeskyně. Všichni návštěvníci byli seznámeni s bezpečnostními směrnicemi, vybaveni sedáky a přilbami, které jsme zakoupili ze sponzorských darů od Sportovního fondu. Po vstupu do jeskyně, byl každý návštěvník zajištěn a mohl tak bezpečně sestoupit 10m po žebříku, který je zavedl na první část vstupní propasti. Podél lanového zábradlí a po nerezových schůdkách, které byly instalovány před loňským ročníkem, se dostali na lávku, které je 3m nad současným dnem vstupní propasti. Ti odvážnější mohli vyskočit na skalní schod a podívat se i do úzkých puklin Hanychovské jeskyně. Celkově tak mohli návštěvníci vidět přibližně 20m podzemí z celkové délky jeskyně, která čítá 136m. Větší část již není možné navštívit, protože prostory jsou velmi úzké a jsou přístupné pouze pro trénované jeskyňáře.

Jeskyni během odpoledne navštívilo celkem 200 návštěvníků. Za zmínku stojí nejmladší návštěvník, kterému byly teprve necelé 3 roky. Nejvzdálenější návštěvník Speleologického dne dorazil dokonce až z Moravy. Účast byla i mezinárodní, neboť přijelo několik účastníků i ze sousedního Německa.

Děkujeme všem sponzorům, návštěvníkům a organizátorům, bez kterých by se tato akce nemohla uskutečnit a nebyla by tak povedená.

Děkujeme sponzorům:

Pivovar Konrád
Nadace Ivana Dejmala
Lesy ČR s.r.o
Sportovní fond města Liberce
Nadace pro záchranu Jizerských hor

Organizátoři akce:

Jiří Fichtner
Markéta Fichtnerová
Jiří Honzejk
Bára Smolová
Miroslav Vyvadil
Jan Vyvadil
Jan Mertlík
Jakub Mertlík
Jakub Vaníček
Monika Binháková
Ivan Rous
Zbyněk Hubínka
Miloslav Juračka
Ladislav Prskavec
Vladimír Rožeňský
Lezecká skupina hasičského záchraného sboru Libereckého kraje

Galerie fotek:
Nevlídné počasí
Materiál umístěný v jeskyni
Materiál v jeskyni
Stavba zázemí
Stavba zázemí

Stavba zázemí

Stavba zázemí
Odměny pro děti za simulátor plazivky
odměny děti
Pokračování v stavění zázemí
příprava zázemí

příprava zázemí

příprava zázemí

příprava zázemí

příprava zázemí
Vše je již připraveno :-)
příprava zázemí

výherce odměny

navštěvník
Bednovaná
bednovaná
Když se nedaří, následuje zajištěný pád
bednovaná

bednovaná

bednovaná
Štastná výherkyně
bednovaná
Děti na bednované
bednovaná
Pár fotek z prezentace podzemí
prezentace

prezentace

prezentace
Výstava hornin
výstavka hornin

výstavka hornin

výstavka hornin

výstavka hornin
Ukázka technik a cvičení v podání lezecké skupiny hasičů Libereckého kraje
hasiči speleoden

hasiči speleoden

hasiči speleoden

hasiči speleoden

hasiči speleoden

hasiči speleoden

hasiči speleoden

hasiči speleoden

hasiči speleoden

hasiči speleoden
Spolupráce hasičů a jekyňářů je vždy ve velmi přátelské a veselé atmosféře :-)
hasiči speleoden
Záběry návštěvníků a podzemí
lidi speleoden

lidi speleoden

lidi speleoden

lidi speleoden

lidi speleoden

lidi speleoden

lidi speleoden

lidi speleoden

lidi speleoden
Velké poděkování všem sponzorům
sponzoři speleoden

sponzoři speleoden

sponzoři speleoden

sponzoři speleoden

sponzoři speleoden

sponzoři speleoden

Vložil Jiří Fichtner, 29. ledna 2020 10:17.




Jméno:
Heslo:
vyber fotografii:
Popisek fotky:
místo:
typ akce: