Úklid v krasu 6.4.2019

Sobota 6.4. byla hlavním dnem masové akce "ukliďme Česko". I my jeskyňáři jsme se zapojili a posbírali jsme přes půl tuny odpadu hned na dvou lokalitách v majetku Lesů ČR.

Naše hlavní akce bylo čištění ponoru pod osadou Mokřiny u Turnova. Od poslední povodně v roce 2014 je místní potůček vyschlý a hltač zacpaný množstvím starého odpadu. Přitom jde o podobnou záležitost jako známé Ondříkovické propadání a ponory u Roudného nebo V Podhorčí. Je-li vývěr hned pod kopcem ve Vazoveckém potoce nebo potůček nějak komunikuje s podzemními vodními cestami směrem k Turnovu je pro nás otázkou.
Stav ponoru u Mokřin 2015
Stav ponoru u Mokřin v roce 2015. Jen, co jsme se pustili do úklidu, jsme zjistili, že nejde o nějaký povodněmi přinesený odpad, ale o klasickou černou skládku resp. zavážku ponoru, kterou se místní obyvatelé tak před půl stoletím zbavovali všeho haraburdí s tím, že hltač jim pomůže většinu schovat do podzemí a v nejlepším případě díra zmizí, což ostatně bylo a stále mnohde je zvykem i dnes po celém Turnovském krasu. Sto metrů od ponoru jsme v lese zčásti zlikvidovali další, už novodobou skládku, a za dvě a půl hodiny jsme tak nasbírali přes půl tuny převážně železného a skleněného odpadu.
Dámská část úklidové party Mokřiny 2019
Dámská část úklidové party s nadílkou.
Parta Mokřiny 2019
Celkem nás bylo čtyři a půl a vrtichvost.
Ponor Mokřiny po vyčištění
Koryto potoka s ponorem po úklidu. Zbývalo dostat všechno k 200 metrů vzdálené silnici, kde už se o to postarají turnovské Technické služby. S tím nám ale velmi pomohli chlapi z místní rodiny Zikudů, kteří nasadili výkonnou techniku, takže za půl hodiny byla hromada pryč.
Odvoz Mokřiny 2019
Některé pytle měly i 45 kilo. Teď už jen zbývá čekat na vodu a sledovat další vývoj tohoto hltače, jednoho z několika zde v okolí Ondříkovic. Ale v úklidový den zbyla ještě trocha času na další lokalitu, a to Kryštofovo Údolí, kde jsme poklidili povrch lomového plata u propasti Rokytky. I zde (v rezervaci!) jsme se znechucením zjistili, že pod povrchem se skrývá rozsáhlá černá skládka, ovšem na likvidaci je třeba těžká technika nebo spousta kopáčů. Počítali jsme s jedním pytlem, nakonec jsme nasbírali tři dohromady o váze okolo 50 kilo.
Úklid Kryštofák 2019
Malý úklid u Rokytky. Záměr pomoci přírodě a taky si trochu vylepšit konzumním životem pochroumanou "karmu" se vydařil a na příští rok uvažujeme o úklidu největšího ze závrtů v Malém Rohozci, který obsahuje tuny odpadu a bude vyžadovat daleko důkladnější organizaci a součinnost většího počtu lidí. Ještě jednou velké díky všem zúčastněným. Uklízeči Turnov: Bára Smolová Andrea Rousová Mikuláš Valoušek Jakub Vaníček Jiří Honzejk Zikudovi (transport odpadu) Uklízeči Rokytka: Monika Binhaková Bára Smolová Jiří Honzejk

Vložil Jiří Honzejk, 8. dubna 2019 21:26.




Jméno:
Heslo:
vyber fotografii:
Popisek fotky:
místo:
typ akce: